SEURAHISTORIA

VALKO-PALLO RY

VALKO-PALLO RY – TENNISTÄ JO VUODESTA 1967

VALKO-PALLO PERUSTETTIIN 14.3.1967

Alueen ensimmäisen tennisseuran nimestä väännettiin aluksi kättä. Nimiehdotuksina olivat tarjolla mm. Tikkurilan Verkkopalloseura, Tikkurilan Tennisseura, Tennis-Kissat, Tennis-Haukat, Pallottelijat ja Ympäristö-Tennis. Lopulta nimeksi valittiin lajille tunnusomainen Valko-Pallo, sillä kaikki tennispallot olivat tuolloin valkoisia eivätkä kirkkaan keltaisia kuten nykypäivänä.

Liittymismaksuksi määrättiin kaikille jäsenille 5 markkaa. Ensimmäisen vuoden toimintamaksuksi päätettiin myös samainen 5 markkaa, mutta alle 15-vuotiaat juniorit selvisivät 2,50 markalla. Seuran perustamissopimuksen allekirjoittivat Seppo Taskinen, Oiva Henriksson, Juhani Sandqvist, Seija Janhonen, Tapio Janhonen, Marja-Leena Leinonen, Jaana Miettinen, Yrjö Mäkelä, Jussi Mäkelä, Risto Valkama ja Antero Ruoho.

Kilpailutoiminta aloitettiin jo samana vuonna. Historialliset ensimmäiset Valko-Pallon mestaruuskilpailut pelattiin 27.8 ja 2.9.1967 Malmilla ja Hämeenkylässä, koska Hiekkaharjun kenttiä ei vielä tässä vaiheessa ollut. Miesten ykköspelaaja kisoissa oli Tapio Janhonen, sillä hän voitti sekä kaksinpelin että sai nelinpelin mestaruuden yhdessä Tarmo Janhosen kanssa. Nuorten, alle 18-vuotiaiden mestaruuden otti Timo Taskinen. Seuraavana vuonna käynnistettiin valmennustoiminta. Seuran ensimmäiset tenniskurssit pidettiin Korson koululla vuoden 1968 kevättalvella. Valmennuksen laadusta haluttiin pitää kiinni, sillä opettajaksi oli saatu Timo Talasterä, joka oli 1962 voittanut nuorten Suomen mestaruuden.

PELIKENTTIEN HANKKIMINEN ALKUVUOSIEN JOHTOAJATUS

Valko-Pallon ensimmäisen toimintasäännön mukaan seuran toiminnan tarkoituksena on ”ylläpitää ja edistää harrastusta verkkopallopeliin järjestämällä seuran jäsenille yhteisiä harjoitustilaisuuksia ja kilpailuja sekä hankkimalla tai muuten aikaansaamalla tarvittavia välineitä ja pelikenttiä”. Alkuvaiheessa kaikki ei kuitenkaan ollut yhtä voittokulkua. ”Vantaan maalaiskunta suhtautui meihin alussa varsin penseästi”, muistelee Valko-Pallon ”harmaa eminenssi” Juhani Salo. Vuonna 1968 pantiin alulle kahden massakentän rakentaminen seurakunnalta vuokratulle alueelle Hiekkaharjuun. Kentät saatiin pelikuntoon kesäkuussa 1969. Vuonna 1973 rakennetttiin vielä kaksi ulkokenttää lisää. Esille nousi ajatus hallin rakentamisesta. Valko-Pallon hallitoimikunta istui useat vuodet pohtimassa asiaa. Sitkeät neuvottelut kunnan, opetusministeriön, sisäasiainministeriön ja rahalaitosten kanssa tuottivat tulosta. Montrealin olympiavuonna 1976 rakennettiin kaksi asfalttikenttää, joiden päälle rakennettu kaarihalli otettiin käyttöön helmikuussa 1978. Samana vuonna kentät päällystettiin bolltex-matolla.

Uuden HTK-tennishallin rakentamiseksi asetettiin työryhmä lokakuussaMyös maaherra Kaarlo Pitsinki kävi tutustumassa seuran hankkeeseen lokakuussa 1981. Loppuvuodesta pyydettiin jo rakentajilta urakkatarjouksia ja rakennuslupa uutta hallia varten myönnettiin 9.2.1982. Harjannostajaisia vietettiin 13.1.1984 ja 9.3.1984 vietettiin hallin vihkiäisiä runsaan jäsen- ja kutsuvierasjoukon läsnä ollessa. Vihkiäisissä pelasivat näytösottelun Pekka Säilä ja Matti Ahde. Kautta vuosien on rakennusvaliokunta tehnyt merkittävää työtä. Erityismaininnan ansaitsevat Seppo Taskinen, Matti Kautto ja Atso Inkeroinen.

VALKO-PALLON NYKYTILA

2000-luvulla seuran jäsenmäärä on pyörinyt 400 jäsenen molemmin puolin. Seura on järjestänyt aktiivisesti tapahtumia ja kilpailuja omille jäsenille. Lisäksi seura järjestää kansallisia kilpailuja sekä ulko- että sisäkaudella. 2000-luvun alkupuolella seura opittiin tuntemaan kotimaisessa tenniksessä ”pienenä suurena” laajan ja laadukkaan nuorten pelaajien menestyksen myötä.

Tähän mennessä menestyksekkäin Valko-Pallon pelaaja on ollut Pekka Säilä, joka 45-vuotiaiden sarjassa voitti Euroopan mestaruuden ja sijoittui MM-kilpailuissa kolmanneksi. Pekka oli jo aiemmin voittanut useita Suomen Mestaruuksia ollessaan HVS:n jäsen. Katja Sandström oli ensimmäinen junioreiden Suomen mestari Valko-Pallon kasvateista.  Seurakasvateista löytyy useita SM-mitalisteja niin juniori-, aikuis-, kuin senioritenniksen parista sekä kolme ATP-ranking pisteitä urallaan kerännyttä pelaajaa Mikko Salminvuo, Mikko Viljanen ja Matti Manninen.

Vuodesta 2017 alkaen seura on panostanut voimakkaammin oman junioritoimintansa kehittämiseen ja lisännyt yhteistyötä Suomen Tennisliiton kanssa erinäisissä hankkeissa. Valko-Pallo on osallistunut kouluille järjestettäviin Street Tennis-kiertueisiin, joita on järjestetty yhteistyössä Suomen Tennisliiton kanssa. Valko-Pallo tarjosi pelkästään vuonna 2018 Itä-Vantaalla muutamalle tuhannelle koululaiselle mahdollisuuden kokeilla tenniksen pelaamista. Valko-Pallo osallistuu lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaan, Suomen Tennisliiton, Sulkapalloliiton, Squashliiton ja Pöytätennisliiton yhteiseen, varhaiskasvatukseen ja kouluihin suunnattuun Mailapeli-hankkeeseen, johon liittyen on järjestetty tennisopetusta Itä-Vantaan koulujen opettajille ja pallopeleihin liittyviä tapahtumia Itä-Vantaan eskarilaisille.

Tänä päivänä seuran jäsenmäärä on noussut 500 hujakoille. Valmennustoiminta on laajentunut ja viikkovalmennukseen osallistuu jo yli 300 pelaajaa. Valko-Pallosta on tullut vuonna 2023 Tähtiseura-ohjelman tennisseura nro 13 suoritettuaan Suomen Tennisliiton laatuseuraohjelman ensimmäisen tason ja Tennisliiton vastuullisuusmerkin. Ensimmäinen taso koostuu lasten ja nuorten sekä aikuisten laadukkaasta toiminnasta.